Peisagistica si Gradinarit
Galati
0744.544.930 / 0758.033.538
L-S: 08:00 - 17:00

BERGENIA – o planta foarte usor de iubit

Bergenia este o tufa cunoscuta la noi si sub numele popular de ” Pastita” datorita infloririi ei in primavara devreme, in perioada sarbatorii Pastelui.

Orice gradinar, mai ales unul la inceputul carierei lui, trebuie sa o aiba in gradina fiind o planta foarte usor de ingrijit, longeviva, cu frunzisul verde persistent si peste iarna.

Nu are pretentii mari fata de lumina, putand fi cultivata si in umbra altor arbusti din gradina dar, va umple de culoare si zonele insorite unde frunzele si florile vor avea crestere mai viguroasa si colorit mai intens.

Infloreste incepand cu luna aprilie cand pe tulpini de 30-40 cm, de culoare rosiatica, apar flori grupate in inflorencente de tip ciorchine. In functie de soi, florile pot fi albe, roz sau rosu. Tulpinile cu flori rezista foarte bine si in vaze iar frunzele mari si carnoase pot fi folosite si ele in aranjamente .

Pe masura ce se instaleaza frigul , spre toamna, frunzele se coloreaza in rosu – purpuriu, foarte atragator, facand din aceasta planta un nou punct de interes in gradina.

Chiar si iarna va veti bucura de frumusetea ei pentru ca frunzele vesnic verzi sunt deosebit de ornamentale cand sunt acoperite de chiciura.

Singurele lucrari de ingrijire constau in indepartarea frunzelor si florilor ofilite.

Poate fi folosita chiar si in gradinile mici pentru ca se simte bine in rocarii, in vase, pe ziduri.

O puteti combina cu alte tufe de plante perene cum sunt caldarusele, anemonele, crinii de o zi , astilbele.

Haideti sa-i dam mai multa atentie acestei plante atat de usor de ingrijit si de iubit.

Spor la gradinarit !

IMG_20170411_083325